dilluns, 1 de febrer del 2010

drets humans ???

Què vol dir defensar els drets humans?

El cap de setmana passat vaig participar a un taller sobre immigració..., i després de la feina feta i de tots els debats i comentaris sobre el dret que té qualsevol persona de desplaçar-se pel món i canviar el seu lloc de residència (si li bé de gust, no pas per obligació...), un dels participants, amb una innocent pregunta, apuntava una idea que feia canviar radicalment el plantejament de tot el debat..., i si no fos necessari que les persones s'haguessin de jugar la vida per intentar arribar a un altre pais desconegut, fora de la seva terra, lluny dels familiars i persones estimades...? és això una utopia? o podria arribar a ser una realitat?


Bé, crec que amb aquesta aportació, molt encertada per cert, el tema de la immigració pren un abast d'injusticia a tots nivells..., si tothom tinguès unes condicions dignes per a viure, dubto molt que tinguèssin ganes de jugar-se la vida per un somni, per una incertesa d'un futur millor...

Quins drets tenen els humans?...en teoria totes i tots tenim els mateixos, no?...per tant, hem de ser conscients que cadascú n'és responsable en major o menor grau..., els nostres "innocents" hàbits de consum, per exemple, malabaratant recursos naturals, que òbviament provenen de països en vies de desenvolupament, o fins i tot en l'obtenció dels productes acabats, en la majoria de casos fabricats on les condicions de treball ni els salaris són prou justos.

Els diners que tenim en alguna entitat financera..., sabem realment on es destinen?..., podriem asegurar que no s'utilitzen per a "subvencionar" empreses que treballen activament en el negoci de la destrucció, la guerra i la mort?

Però hi podem fer alguna cosa davant tantes injusticies que aboquen a persones desesperades a marxar de la seva terra?..., bé, jo crec que si, malgrat molts cops seran actuacions que dificilment tindran una repercussió directe, però si anem prenen consciència sobre quin impacte pot arribar a tenir tot el que fem cada dia..., i actuem en consequència, potser podrem avançar cap un món més just.

La reflexió i l'actuació ja és una cosa més personal, us convido a pensar-hi.